Chia - niewielkie nasionka o wielkiej mocy! "Chia" - oznacza siłę, wytrzymałość.
Moja pierwsza kulinarna propozycja to chia pudding. Przepis niesamowicie prosty, nie wymagający dużo czasu, zdrowy i przepyszny.
Czas przygotowania: między 15 a 30 minut
Przepis bazowy na 1 porcję (słoiczek): 4 łyżki nasion chia,
1 szklanka mleka roślinnego, ja wykorzystałam mleko sojowe niesłodzone
Dodatki: 1 łyżka miodu, cynamon, kiwi, banan, borówki amerykańskie i truskawki.
Dla osłodzenia można użyć również syropu z agawy. A jako dodatki możemy wykorzystać, to na co mamy ochotę - pestki, musli, odżywka białkowa (jeżeli ćwiczycie) kakao, jagody goji, maliny, dżem owocowy, mango czy inne sezonowe owoce.
Wykonanie: Do mleka roślinnego dosypujemy nasiona chia, łyżkę miodu, cynamon i bardzo dokładnie mieszamy (najlepiej trzepaczką), odstawiamy do lodówki na ok. 10 minut. Po upływie tego czasu ponownie dokładnie mieszamy i znów odstawiamy do lodówki. Po kolejnych 10-15 minutach w lodówce pudding jest już gęsty. Wtedy możemy go udekorować przygotowanymi owocami i innymi dodatkami. Gotowe! Można od razu zjeść lub odłożyć dla schłodzenia do lodówki, na dwie godziny lub całą noc. Wtedy rano mamy gotowe, pyszne i zdrowe śniadanie! Smacznego!
Tak wygląda "chia pudding" od razu po wymieszaniu składników. Dlatego tak ważne jest ponowne wymieszanie i odstawienie do lodówki!
Nasiona chia, czyli szałwia hiszpańska, to roślina pochodząca z Meksyku i Gwatemali. Była znana i uprawiana już w czasach prekolumbijskich.
Chia jest jednoroczną rośliną, o szerokich liściach i niedużych, fioletowych lub białych kwiatach. Owoce chia zawierają dużą ilość owalnych nasion. Mimo małych rozmiarów nasiona chia są jednym z najbogatszych w wartościowe składniki odżywcze, jedzeniem na świecie.
Antyoksydanty oraz minerały i witaminy zawarte w nasionach pozwalają utrzymać młodość i poprawiają stan włosów i skóry, sprawiając, że wyglądasz młodziej!
10x tak dla chia!
* zwiększają poziom energii
* poprawiają nastrój i koncentrację
* poprawiają przemianę materii
* oczyszczają z toksyn
* nadają uczucie sytości
* poprawiają kondycję paznokci, włosów i skóry
* uzupełniają organizm o brakujące witaminy i minerały
* zmniejszenie ryzyka przed chorobami układu krążenia
* wysoka zawartość błonnika
* pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego
Jeżeli zainspirowałam Cię do zrobienia tego pysznego posiłku koniecznie daj znać w komentarzu!
Lub wstaw zdjęcie na Instagramie lub Facebooku używając hashtagu #aggiestyl
Oznacz mnie zawsze, kiedy Cię czymś zainspiruję!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz